I pinsen danner Gjorslev Gods igen rammen for en palette af kunst – og kulturoplevelser.

Endnu en gang har Gjorslev Gods og Åbne Atelierdøre Stevns – Faxe i samarbejde planlagt en vifte af kunst – og kulturoplevelser hen over pinsen fra fredag den 26. til og med søndag den 28. maj.

Tag dig en pause i pinsens gøremål, overrask pinsegæsterne med på udflugt eller gør et stop på pinseskovturen ved Gjorslev Gods, Gjorslevvej 20, Holtug, 46660 Store Heddinge.

Kunst og kunsthåndværk i hestestalden
Fernisering fredag d. 26. maj kl. 17-19. alle er velkomne. Emil Larsen, næstformand i udvalget for Arbejdsmarked, Erhverv, Kultur og Turisme (AEKT) i kommunalbestyrelsen i Stevns Kommune, åbner udstillingen og Jesper Jørgensen sørger for den musikalske åbning.
Derudover er udstillingen åben lørdag og søndag den 26. og 27. maj begge dage kl. 10 -16.
Der er fri entré og du kan få årets nye katalog til Åbne Atelierdøre Stevns – Faxe med hjem.

Hestene er skiftet ud med kunst og kunsthåndværk
I hestestalden på Bredgade er hestene for længst sat fri. I stedet for har en stor del af årets deltagende kunstnere og kunsthåndværkere fra sammenslutningen Åbne Atelierdøre Stevns – Faxe indtaget pladsen ved boksene med deres værker.
Når du kommer på besøg, vil du kunne nyde synet af, keramik, stentøj og træ både i form af skulpturer og brugskunst, betragte flettede værker, blive fascineret af smykker, være nysgerrig på finurlige skulpturer, uroer og masker i alskens forskellige materialer. På billedkunstsiden vil du kunne nyde synet af fine akvareller, imponerende tegnekunst, mixmedia, collager, foto og grafik. Du vil blive optaget af mangfoldigheden i farver, former og udtryk i akryl- og oliemalerierne. Næsten alle kunstudtryk er repræsenteret.

Udstillingen er en forsmag på, hvad du kan opleve, når du kommer på besøg hjemme hos de enkelte kunstnere eller i deres atelier sidste weekend i august den 26. og 27. august, når kunstnerne for 27. år i træk holder Åbne Atelierdøre Stevns-Faxe. Find flere oplysninger på www.aabneatelierdoere.dk.

Kunst og kvinder i hovedbygningen og i parken på Gjorslev Gods i pinsen
En rullende skulpturel installation af Marit Benthe Norheim med inkorporeret musik af komponist Geir Johnson møder dig i parken
Projektet er skabt i forbindelse med den Europæiske Kulturhovedstad Stavanger2008, og er et fem-fasseteret kvindeportræt.
Kunstinstallationen er et åbent værk, som publikum gerne må gå ind i og lytte til musikken, som er skabt til Campingkvinderne. Tanken er, at værket på den måde skal favne og vise forskellighed, som vi alle kan og skal lære af.
Den bærende idé og samtidigt den indre armering til opbygning af betonskulpturerne, er funktionelle campingvogne, fra tresserne og halvfjerdserne. De indre rum er bearbejdet på forskellige måder, både visuelt og med musik: Flygtningekvinden er fyldt med porcelænsrelief om det at flygte, lavet af børn og flygtningekvinder i samarbejde. Bruden og Campingmama er tapetseret med indsamlede fotos, fra hhv. bryllup og camping. Jomfru Maria optræder som beskytter og bærer af smerte, mens Sirenen er den ambivalente frister og forfører.
I øvrigt har caravanen stået i vinterhi i nogle af bygningerne på Gjorslev Gods. Denne installation kan du nyde sammen med en vandretur i den smukke park.

Særrundvisning i hovedbygningen fredag den 26. maj kl. 16 – 17.30 og lørdag den 27. maj kl. 12.30 – 14

Igennem hele godsets 600 årige historie har kvinderne udgjort en god del af historien. I pinsens særrundvisninger tages der netop udgangspunkt i kvindernes meget forskellige liv på godset lige fra tjenestepigen og til dronningens liv. Hør bl.a. om Margrete 1., Lone Kühlmann og Cornelia Bichers, der kom til Gjorslev som henholdsvis Dronning, ung pige i huset og borgmesterdatter.

Ved at kombinere samtidskunst og historieformidling bliver fortiden mere nærværende. Kunsten sporer vores tanker ind på det at være menneske, og på de aspekter, som måske er evigtgyldige. Det kan give en dybere relation til de personskildringer, som fylder Gjorslevs historie.
Til denne oplevelse skal der forudbestilles billetter på www.billetto.dk
Billetprisen er pr. person 140 kr. plus et mindre gebyr.

Workshop i unikke historiske rammer: Mal et personligt filigran-initial. Lørdag d. 27/5 kl. 14:00 – 16.30
I pinsen er det ikke kun øjne og ører, der kan komme i spil på Gjorslev gods.
Du inviteres til en kreativ oplevelse i den eksklusive ende, når Gjorslev sammen med grafisk designer og middelalderformidler Marianne Beyer finder penslerne frem. I middelalderslottets fine sale, får du mulighed for at udforske og afprøve middelalderens maleteknikker og pigmenter, når du kaster dig ud i at farvelægge dit eget filigran-initial. Undervejs vil du få en introduktion til teknikker og pigmenter, høre mere om middelalderens bogstaver, farvesymbolik og symbolverden. Ved deltagelse i workshoppen er der 50 % rabat på rundvisning i pinsen. Bestilling af billet á 395 kr. pr. person til workshoppen sker på www.billetto.dk

Den klassiske rundvisning skal du ikke snydes for.
Kom med på den søndag den 28. maj kl. 11 – 12.30 eller kl. 14-15.30
På den klassiske rundvisning får du det bedste fra alle hylder når rundviser, forfatter og redaktør til flere historiske bøger, her i blandt “Gjorslev – en bispeborg på Stevns Jesper Jørgensen viser rundt.
Med Gjorslevs flere hundrede års historie er rigeligt med gode fortællinger at dykke ned i. Der vil være nedslag i ejerhistorien og det levede liv, introduktion til bygningen, fortællinger fra nyere tid og et kort oprids af, hvordan Gjorslev Gods drives i dag. Billet til 140 kr. pr. person til den klassiske rundvisning finder du på www.billetto.dk

www.gjorslev.dk kan du læse mere udførligt om alle pinsens tilbud og oplevelser.